Ik wil een EMS training volgen:

emsstudios.nl > EMS-Magazin


Interval vasten: Gezond gewichtsverlies in tijden van corona
... Ik train hier EMS !

Interval vasten: Gezond gewichtsverlies in tijden van corona.

Iedereen heeft het al eerder gehoord: diëten.

Velen verwerpen het hele ding en zien het als grove onzin. Maar als je er een beetje beter over nadenkt, kun je eigenlijk een helpende en gezonde methode vinden.

Een vereenvoudigde en relatief eenvoudige vorm van vasten is intervalvasten. Het is niet alleen een trendvorm om fit, mager en gezond te blijven in tijden van corona, maar het helpt ook het lichaam te beschermen. Gecontroleerd vasten kan dus daadwerkelijk helpen bij gewichtsverlies. In de voedingsgeneeskunde, wordt intervalvasten eigenlijk al voor een lange tijd gehyped en, volgens studies, toont het zelfs enige bescherming tegen type 2 diabetes.

Maar wat is interval vasten nu eigenlijk?

Helaas betekent vasten altijd dat u minder eet – of het nu gaat om bepaalde voedingsmiddelen, dranken of andere stimulerende middelen, voor een bepaalde periode. Het concept van intervalvasten voorziet in de volgende aanpak:
 • Dagelijkse maaltijdpauzes: dus ´s nachts pauzeren we voor bijna 16 uur en overdag nemen we binnen acht uur 2 maaltijden, dus een eenvoudige methode 16:8, of
 • Wekelijkse maaltijdpauzes: vijf van de zeven dagen eten we normaal, de resterende twee dagen worden gevast, dus de 5:2-benadering.

Maar waarom is vasten op korte termijn zo effectief?

De redenering erachter is vrij eenvoudig, 16 uur lang eten we niets en in het midden van de acht uur zijn twee maaltijden toegestaan, dit geeft het lichaam de nodige tijd om lichaamsvet te verbranden. Al onze voorouders van meer dan 1000 jaar geleden waren geprogrammeerd voor het vasten met hun menselijke stofwisseling. Heden, we hebben voedsel in overvloed, moeten we niet meer jagen en zijn we eigenlijk weinig gemotiveerd om zoals in het stenen tijdperk te leven. Eten is een luxe voor het vernieuwen van onze energiereserves. Als planten en dierlijk materiaal in overvloed waren, feestten we op dat spul. Wanneer daarentegen magere tijden werden aangekondigd, bleef de maag grotendeels leeg. Het lichaam overleeft langere perioden van honger hier en daar, omdat onze energiereserves worden opgeslagen in verschillende organen en weefselstructuren en kan worden opgehaald indien nodig.

In onze tijd, hebben we voedsel in overvloed, dus waarom vasten? Daarom is het noodzakelijk om deze reserves niet steeds opnieuw aan te maken, maar ook te gebruiken. Onze energiebalans kan gemakkelijk omgaan met minder voedsel, zelfs op oudere leeftijd. Het metabolisme verandert naarmate men ouder wordt. Afhankelijk van de genetische aanleg, kan men een vertraging van de metabole balans merken met maximaal 15 procent. Het lichaam verwerkt processen langzamer. Afbraaken opbouw in het moleculaire bereik zal niet meer plaatsvinden zoals 10, 20 of 30 jaar geleden. Bovendien neemt het energieverbruik af en verandert de lichaamssamenstelling, vanaf we 30 jaar zijn, we merken langzaam hoe we "dikker worden" of ons ontwikkelen tot kleine "schildpadden" :) Als we helemaal niet meer eten, vermindert het lichaam het energieverbruik en steelt het in het geheim en stiekem eiwitreserves uit de spieren. Het kleine fijne verschil tussen normaal vasten en intervalvasten is dat het metabolisme niet wordt beperkt en de spiermassa dus wordt gehandhaafd. Zo worden we gespaard van het Jo-Jo effect en co. Het lichaam krijgt zijn volledige dreun na 16u en de maag "krimpt" merkbaar. Een gevoel van honger kan worden gecompenseerd met voldoende vloeistoffen. Vasten stimuleert genezende biochemische veranderingen in het lichaam om suiker en vet metabolisme te verbeteren.

Vasten volgens de 5:2 methode

Waarschijnlijk is de meest bekende vorm van interval vasten het 5:2 dieet. Dit betekent dat je op de eerste 5 dagen van de week eet zoals gewoonlijk, zonder aandacht te besteden aan calorieën. Op de laatste 2 dagen van de week, is de behoefte aan calorieën bewust verminderd, bij vrouwen is dit ongeveer 600 tot 800 calorieën. Voor mannen, tussen de 700 en 900 calorieën. We kunnen dit realiseren doormiddel van calorievrije dranken zoals water of ongezoete thee. We moeten het lichaam trainen om zijn reserves te gebruiken.

Vasten volgens de 16:8 methode

Veel interessanter is de aanpak van 16:8 methode, waarbij je langere pauzes tussen maaltijden neemt in de dag zonder radicaal te vasten zoals in 5:2. Heel eenvoudig afgebroken is het motto, laat een maaltijd vallen en drink voldoende water. Bij 16:8, kan je afstand nemen van ontbijt of diner en neem je een 16-uur durende pauze tot de volgende maaltijd. Dus als je om 18:00 eet, kan je vanaf 13:00 uur weer genieten van uw ontbijt. Het metabolisme pauzeert zo ´s nachts en neemt toevlucht tot de reserves, de tweede positieve benadering zou zijn dat er niets zwaar op je maag ligt, een zachte spijsvertering hebt en je dus een rustgevende slaap kan hebben.

Wat drink je bij het intervalvasten?

pure aanscherping.

Intervalvasten goed voor reeds bestaande aandoeningen?

Wie weet dat hij reeds bestaande aandoeningen heeft, moet de arts te raadplegen en een controle laten doen om zo de mening van de arts te raadplegen. Lage bloeddruk, chronische ziekten, ouderdom of problemen met de bloedsomloop en metabolisme zijn geen positieve voorwaarden voor het project van intervalvasten. Daarnaast wordt intervalvasten voor, kort na en tijdens de zwangerschap niet aanbevolen. Dus ga naar de dokter en bespreek dat met hem. Natuurlijk, boulemie of ondervoeding is een van de contra-indicaties om intervalvasten te voorkomen.

Intervalvasten: De belangrijkste feiten samengevat!

 • Niet snacken doorheen de dag
 • Vermijd gezoete dranken en drink voldoende water
 • Stimuleer het metabolisme en circulatie met kleine wandelingen in de buurt of de natuur
 • Profiteer van de kracht: groenten en natuurlijke eiwitleveranciers zoals afgeroomde quark, eieren, vis, peulvruchten, enz.
 • Beperk uw eetgedrag niet (d.w.z. maak geen hamsterkaken)
 • Probeer een evenwicht te vinden tussen voedsel, vasten, water, honger en gezond leven


Meest gelezen artikels EMS


EMS nieuws en artikelen

We hebben momenteel nieuws EMS op training in ons magazine! Wij zijn altijd op zoek naar de nieuwste achtergronden op EMS en EMS.


  EMS Trefwoorden  share it

  Wat zijn de voordelen van EMS training?


  3 uur sporten binnen 20 minuten
  1.3 uur sporten binnen 20 minuten  Spieren trainen zonder zware gewichten
  2.Spieren trainen zonder zware gewichten


  Trainen met een personal trainer
  3.Trainen met een personal trainer

  Trainen zonder belasting op de gewrichten
  4.Trainen zonder belasting op de gewrichten
  Snel en direct voelbaar resultaat
  5.Snel en direct voelbaar resultaat

  In een korte tijdspanne sterker worden
  6.In een korte tijdspanne sterker worden  Partner van EMS-apparaten:

  Samenwerkingspartner van EMS apparaat Easy-Motion-Skin     Samenwerkingspartner van EMS apparaat E-Fit     Samenwerkingspartner van EMS apparaat XBody Samenwerkingspartner van EMS apparaat stimawellems
  Imprint & privacy // copyright 2012 - 2018 - emsstudios.nl